marți, 3 ianuarie 2012

ЄURO

ЄURO - 10 ani

La 01.01.2002 moneda euro a fost introdusă în 12 state membre ale Uniunii Europene.
Ulterior alte 5 state au adoptat moneda unică europeană. Moneda unică europeană îşi marchează cea de a zecea aniversare pe fondul unei puternice crize economice. După ce ani la rând adoptarea monedei unice a reprezentat un scop în sine în statele europene, 2011 a adus o schimbare de perspectivă dar şi o serie de eşecuri la care au contribuit mai mulţi factori. Visul european de a vedea continentul întregit financiar printr-o monedă unică a fost afectat în 2011 de criza datoriilor suverane, situaţia economică dificilă cu care s-au confruntat mai multe state europene şi refuzul Marii Britanii de a participa la fondul special de ajutor al FMI.


Nu puţine au fost însă vocile celor care nu credeau în moneda unică, euroscepticii, care susţineau că aceasta slăbeşte economia naţională, duce la o creştere artificială a preţurilor şi creează un sistem de legături economice între state aflate în dezechilibru.
Mărcile germane şi francii francezi s-au aflat printre primele monede naţionale europene care au fost înlocuite de moneda unică.
Cetăţenii din ţările zonei euro pot avea garanţia că Eurosistemul se angajează pe deplin să menţină stabilitatea preţurilor pe termen mediu la un nivel compatibil cu definiţia stabilităţii preţurilor: inferior, dar apropiat de 2%.
Procesul s-a desfăşurat fără probleme şi s-a încheiat cu succes în întreaga zonă euro până la finele lunii februarie 2002.
Alte cinci state membre au adoptat euro în ultimii ani.
În total, 17 state membre şi 332 de milioane de oameni utilizează în prezent această monedă, care a devenit un simbol al Europei.
Potrivit Băncii Central Europene, la jumătatea anului 2011 se aflau în circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,6 miliarde de monede.

Zona EURO

Concepţia grafică a bancnotelor şi monedelor. În februarie 1996, Institutul Monetar European, precursorul BCE, a lansat un concurs privind grafica bancnotelor euro. Propunerile au fost evaluate de un juriu format din experţi independenţi în marketing, design şi istoria artei şi au făcut obiectul unui sondaj de opinie publică. Luând în considerare rezultatele combinate, Consiliul Institutului Monetar European a ales, în luna decembrie 1996, propunerea câştigătoare: o serie de elemente grafice bazate pe tema "Epocile şi stilurile Europei", prezentată de Robert Kalina, grafician de bancnote la banca centrală a Austriei, Oesterreichische Nationalbank, cu sediul la Viena. Spre deosebire de bancnotele euro, care sunt identice în toate ţările zonei euro, monedele au o faţă "europeană" şi o faţă "naţională".
Acestea prezintă simbolurile ţărilor europene şi reflectă unitatea Uniunii Europene.
Producerea bancnotelor euro a început în luna iulie 1999 în 15 imprimerii din Uniunea Europeană. Un sistem comun de management al calităţii a asigurat aplicarea aceluiaşi standard pentru toate bancnotele euro. Până la 1 ianuarie 2002, un volum iniţial de 14,9 miliarde de bancnote - suficient pentru a acoperi suprafaţa a 15 000 de terenuri de fotbal - a fost tipărit pentru cele 12 ţări care formau zona euro la acea dată. Aproximativ 52 de miliarde de monede, cu o valoare totală de 15,75 miliarde EUR, au fost produse de 16 monetării europene, necesitând 250 000 de tone de metal.

Bancnote euro contrafăcute

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, la jumătatea anului 2011 se aflau în circulaţie 14,2 miliarde de bancnote şi 95,6 miliarde de monede, cu o valoare totală de 847 de miliarde EUR, respectiv, 22,8 miliarde EUR. Bancnota de 50 EUR a înregistrat cea mai mare pondere în ceea ce priveşte volumul (39,5%), în timp ce bancnota de 500 EUR a deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte valoarea (34,3%), fiind urmată îndeaproape de bancnota de 50 EUR (33%). În semestrul I din 2011 au fost retrase din circulaţie în total 295 553 de bancnote euro contrafăcute. Raportat la numărul de bancnote euro autentice aflate în circulaţie (în medie 13,8 miliarde în semestrul I 2011), volumul contrafacerilor rămâne foarte scăzut. Bancnotele de 50 EUR şi 20 EUR au fost cele care au înregistrat cel mai mare număr de contrafaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu