marți, 27 ianuarie 2015

Românii vor putea câștiga lunar câte 1.200 lei la Loteria bonurilor fiscale



Românii vor putea câștiga lunar câte 1.200 lei la Loteria bonurilor fiscale



"Ministerul Finanţelor Publice intenţionează organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale începând cu 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paşte), când se va programa prima extragere ocazională, având un fond de premiere de 1 milion lei", se arată într-un comunicat al ministerului.
Românii vor putea câștiga lunar câte 1.200 de lei la Loteria bonurilor fiscale, participarea nefiind condiționată de plata unei taxe, ci doar de înscrierea online a informațiilor referitoare la bonurile fiscale din luna calendaristică anterioară organizării extragerii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor Publice, care are că scop reducerea evaziunii fiscale.
”La extragerile lunare organizate de către Compania Națională Loteria Română SA vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei. În consecință, lunar la nivelul celor 8 regiuni fiscale, vor fi acordate premii totale în valoare de 192.000 lei, iar pe parcursul unui an, vor fi acordate un număr apreciabil de premii, mai precis 1.920, valoarea acestora fiind de 2.304.000 lei”, precizează nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Persoanele care dețin bonuri fiscale vor introduce într-un sistem informatic dedicat Loteriei, gestionat de Compania Națională Loteria Română SA, o serie de informații obligatorii (numărul bonului fiscal, suma totală, numele, prenumele, precum și seria și numărul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria și numărul unui act de identitate valabil, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscală al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal), în vederea obținerii dreptului de a participa la o tragere la sorți lunară cu premii în bani.
Validarea înregistrării bonurilor fiscale în vederea participării la Loterie se realizează în funcție de regiunea fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală în care au fost fiscalizate aparatele de marcat cu care au fost emise bonurile respective, prin accesarea unui portal dedicat și introducerea informațiilor obligatorii. După validarea înregistrării bonurilor fiscale, sistemul informatic dedicat Loteriei generează un număr unic de identificare pentru fiecare bon fiscal, număr care participă la extragerea lunară pentru desemnarea câștigătorilor la Loterie.
Tragerile la sorți pentru desemnarea câștigătorilor la Loterie se organizează lunar de către Loteria Română, la acestea participând bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii.


Potrivit MFP, prin distribuirea fondului de premiere în mod egal la nivelul celor opt regiuni fiscale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și prin atribuirea unui număr mare de premii, se obține un impact maxim al acestei măsuri, prin cointeresarea în mod egal a întregii populații a României.
În vederea stabilirii listei finale a câștigătorilor, după organizarea extragerilor lunare, Loteria Română va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală informațiile aferente bonurilor fiscale asociate numerelor unice de identificare declarate câștigătoare, cu scopul de a verifica faptic dacă informațiile cuprinse pe bonul fiscal coincid cu informațiile aflate pe rola jurnal a aparatului de marcat electronic fiscal cu care a fost emis bonul respectiv.
Dacă nu sunt identificate nereguli, câștigătorii pot revendica premiile puse în joc în termen de maxim 90 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor extragerilor, prin prezentarea bonului fiscal cu toate elementele lizibile, precum și a actului de identitate utilizat în vederea înregistrării participării la Loterie.

Cum putem câştiga la Loteria Bonurilor Fiscale
Dacă aţi achitat între 1 şi 999,99 lei la cumpărături, păstraţi bonul  – ar putea fi câştigător! Pentru a fi premiat la tombola Fiscului, bonul trebuie să fie emis într-o anumită zi, stabilită prin tragere la sorţi, şi să facă dovada plăţii unei anumite sume, care va fi, de asemenea, stabilită prin tragere la sorţi.
Ministerul Finanţelor a stabilit, printr-un proiect normativ, condiţiile de bază pentru organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, care va acorda premii persoanelor fizice deţinătoare ale bonurilor ieşite câştigătoare în urma unor extrageri organizate de Loteria Naţională.
Două extrageri: ziua şi cifra
Spre deosebire de tombolele tradiţionale, Fiscul va organiza două extrageri în vederea stabilirii câştigătorilor: una pentru ziua calendaristică în care a fost emis bonul, şi alta pentru cifra ce va fi eligibilă.
Cifra reprezintă, de fapt, suma (fără diviziunile leului) trecută pe bonul fiscal la cumpărarea de bunuri şi servicii. Mai exact, trebuie să deţinem bonul emis într-o anumită zi (cea stabilită drept câştigătoare) şi, în acelaşi timp, să fi cumpărat în acea zi bunuri/servicii de atâţia lei cât s-a stabilit drept cifră câştigătoare.

Exemplu pentru extragerea din 13 aprilie
Potrivit Finanţelor, extragerile Loteriei Bonurilor Fiscale se vor organiza lunar, dar şi ocazional, cu anumite prilejuri festive.
Prima sesiune de extrageri din acest an va fi pe 13 aprilie, ocazionată de Sărbătorile de Paşte.
Atunci vor fi stabilite, prin extrageri, atât ziua de emitere a bonurilor posibil câştigătoare (una din zilele calendaristice ale lunii anterioare), cât şi cifra reprezentând suma plătită la cumpărături.

Exemplu: dacă la 13 aprilie se va stabili drept câştigătoare ziua de 19 martie, atunci la tombolă vor participa numai bonurile emise în ziua de 19 martie; în continuare, dacă se va trage la sorţi cifra 435, atunci vor fi câştigătoare numai bonurile emise pe 19 martie şi care fac dovada unor cumpărături de 435 de lei.
Important este, de asemenea, că se ia în considerare doar suma rotundă, deci dacă pe bon aveţi 435,7 sau 435, 2 lei, iar cifra câştigătoare este 435, atunci bonul este câştigător (doar dacă, aşa cum am arătat mai sus, a fost şi emis în ziua stabilită drept câştigătoare).
Dacă avem suma câştigătoare (435 de lei, în exemplul nostru), dar bonul nu a fost şi emis în ziua stabilită drept câştigătoare, atunci bonul nostru nu este câştigător.
Ministerul Finanţelor va aloca un anumit fond de premiere pentru fiecare sesiune de extrageri, fond care va fi împărţit între deţinătorii bonurilor câştigătoare.
Ca şi la Loto, dacă va fi un singur câştigător, acela va încasa întreaga sumă, iar dacă vor fi mai mulţi, suma – fondul de premiere – se va împărţi.
Pentru extragerea din 13 aprilie, fondul de premiere este de un milion de lei.

Premiile vor fi revendicate prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), alături de copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului şi de o declaraţie al cărei model va fi aprobat prin ordin al ministrului Finanţelor, până la 30 aprilie 2015.
Revendicarea va fi posibilă în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termenul de decădere din dreptul de a revendica premiul.

sursa: agerpres; adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu