marți, 12 aprilie 2011

ÎNCEPUTUL DOMNIEI LUI ŞTEFAN !!!

12 aprilie 1457
Bătălia de lângă satul DOLHEŞTI aproape de Suceava, unde ŞTEFAN CEL MARE, fiul lui Bogdan al II-lea a înfrânt şi alungat din scaunul ţării pe unchiul său Petru Aron.
 ("iar după aceea - se relatează în analele putnene - s-au adunat toată ţara, cu preeasfinţitul mitropolit chir Theoctist şi cu ajutorul lui Dumnezeu l-au uns la domnie, pe Siret, în jos la tină, unde se numeşte locul acela Direptate şi până acum. Şi a luat schiptrul ţării Moldovei")
În centrul satului Dolheştii Mari se află Biserica cu Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ctitorită de Boierul Şendrea la 1481.
Cavaler leal”, hatmanul Şendrea din Dolheşti era unul dintre dregătorii cei mai iubiţi şi apreciaţi de Ştefan cel Mare, fapt întărit şi prin căsătoria sa cu Maria, sora renumitului domnitor. În perioada 1479-1481, el a deţinut importanta funcţie de portar al Cetăţii de Scaun (un fel de ministru al Apărării de azi), timp în care numele său este legat de unele victorii ale moldovenilor împotriva duşmanilor tradiţionali ai ţării. De altfel, portarul Şendrea a căzut eroic într-o astfel de bătălie, de astă dată împotriva oştirilor muntene, la Râmnicu Sărat, în ziua de 8 iulie 1481.
Cele mai vechi biserici boiereşti din Moldova sunt cele din Lujeni, ctitorite de marele cneaz lituanian Tudor Vitold, cumnatul lui Alexandru cel Bun (în nordul Bucovinei) şi Dolheştii Mari. Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva în forma actuală este o insolită sinteză între două epoci îndepărtate în timp: corpul principal (pronaos, naos şi altar) sunt din secolul al XV-lea, iar pridvorul şi turla-clopotniţă în stil rusesc aparţin secolului al XIX-lea.


Un comentariu: